“Een goede behandeling gehad voor een afgebroken kies. Erg prettige uitleg en een duidelijk antwoord op mijn vragen. Een hele vooruitgang.”
Gaatje vullen
Gaatjes in je tanden, ook wel tandcariës genoemd, zijn een veelvoorkomend probleem bij zowel kinderen als volwassenen.
Wanneer tandbederf is verwijderd, blijft er ruimte over in een tand. Dit is een gaatje.
De gaatjes in de tanden en/of de kiezen ontstaan door bacteriën in de tandplak. Indien u last heeft van een gaatje in de tand of de kies, moet je dit gaatje vullen met een vulling. Een vulling zorgt ervoor dat klachten worden voorkomen en dat u weer goed kunt kauwen. Wanneer er sprake is van een gaatje (tandbederf), kan er gevoeligheid ontstaan bij het drinken van koude of warme dranken. Bij Mondzorg Irene kunnen wij u van de klachten af helpen. Denkt u last te hebben van een gaatje en bent u benieuwd naar de behandeling van een gaatje vullen? Dan informeren wij u graag.


Hoe onstaat een gaatje? (cariës)
Een gaatje in je tand, ook wel tandcariës genoemd, ontstaat wanneer bacteriën in je mond suikers uit eten en drinken omzetten in zuur. Gedurende de dag komen er verschillende stoffen in uw speeksel terecht doordat u eet en drinkt. Speeksel bevat van nature bacteriën, die in combinatie met voedselresten tandplak vormen. Deze bacteriën zetten suikers om in zuur, wat leidt tot een zuurstoot die het tandglazuur kan aantasten en beginnende gaatjes veroorzaakt.
Wanneer een gaatje onbehandeld blijft, kan het zuur verder doordringen tot het tandbeen, wat pijn en schade kan veroorzaken. Om verdere problemen te voorkomen, is het belangrijk om een gaatje tijdig te laten vullen. Gaatjes kunnen pijnlijk aanvoelen, vooral tijdens het kauwen, maar soms merkt u er helemaal niets van. Daarom is het essentieel om regelmatig op controle te gaan bij de tandarts en uw tanden goed te verzorgen met dagelijkse poets- en mondhygiëneroutines.
Hoe kan je gaatjes voorkomen?
Gaatjes voorkomen begint bij een goede mondhygiëne en bewuste keuzes in je dagelijkse gewoonten. Door minimaal twee keer per dag je tanden te poetsen met fluoridehoudende tandpasta, verwijder je tandplak en bescherm je je glazuur tegen zuuraanvallen. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks te flossen of tandenstokers te gebruiken om voedselresten tussen je tanden te verwijderen. Beperk het gebruik van suikerhoudende dranken en snacks, want deze voeden de bacteriën die zuur produceren. Regelmatige tandartscontroles helpen om beginnende gaatjes vroegtijdig te ontdekken en te behandelen, waardoor je gebit gezond en sterk blijft.


Behandeling gaatje vullen
Voor het plaatsen van vullingen gebruiken we diverse soorten materialen. De meest voorkomende is composiet. Bovendien heeft u bij het vullen van uw gaatjes de keuze om voor verdoving te kiezen om de behandeling geheel pijnloos te ervaren. Allereerst slijpen we het tandbederf, ook wel het gaatje, weg. Daarna controleren we met een cariës detector of er nog ergens anders cariës achter zijn gebleven.
Om de vulling aan de tand of de kies te laten hechten, moet het tandoppervlak droog zijn. Het tandoppervlak maken we droof met behulp van een afzuiger en wattenroller of een rubber lapje. Het composiet moeten we goed hechten, daarom wordt de tand of de kies eerst behandeld met een zuur. Daarna brengen we een hechtlaag aan. Vervolgens brengt de tandarts het composiet aan en wordt het uitgehard door belichting. Als laatst werken we het oppervlak van de vulling af, zodat uw kies weer vertrouwd aanvoelt.
Gaatje vullen kosten
De tarieven voor tandartsbehandelingen worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze tarieven hanteren wij ook in onze praktijk. De kosten voor het vullen van een gaatje kunnen verschillen, afhankelijk van het type materiaal en de grootte van de vulling. Wilt u een duidelijk overzicht van de kosten voor het vullen van een gaatje? U vindt alle informatie hier.


Gaatje vullen bij Mondzorg Irene
Denkt u te maken te hebben met een gaatje en wilt u daarom graag uw gaatje vullen bij Mondzorg Irene?Ons team staat voor u klaar! Wij zijn gespecialiseerd in tandheelkunde en zorgen voor het behouden van een gezond gebit. Indien u nog vragen heeft over de behandeling, kunt u contact opnemen via ons contactformulier. Bij Mondzorg Irene zorgen wij ervoor dat u een goede mondgezondheid behoudt!
Veelgestelde vragen over gaatjes (cariës)
Om van een gaatje af te komen, volg je deze stappen:
- Tandartsbezoek: Laat je gebit controleren door een tandarts om het gaatje vast te stellen.
- Reiniging: De tandarts verwijdert het aangetaste tandweefsel.
- Vulling: Het gaatje wordt opgevuld met composiet, amalgaam of een ander vulmateriaal.
- Nazorg: Zorg voor een goede mondhygiëne en bezoek regelmatig de tandarts om nieuwe gaatjes te voorkomen.
Nee, een gaatje kan niet vanzelf verdwijnen. Eenmaal beschadigd tandglazuur kan zichzelf niet herstellen. In een vroeg stadium, als er alleen sprake is van ontkalking, kan extra fluoride helpen om het glazuur te versterken en verdere schade te voorkomen. Zodra er echter een daadwerkelijk gaatje is ontstaan, moet dit door een tandarts worden behandeld. Zonder behandeling kan het gaatje groter worden en uiteindelijk leiden tot pijn, infecties of zelfs tandverlies.
Het gaatje wordt groter, kan het tandbeen bereiken en uiteindelijk tot een pijnlijke infectie leiden. In het ergste geval kan de tand verloren gaan.
Meestal doet dit geen pijn, omdat de tandarts een verdoving kan geven. Na de behandeling kan de tand wel tijdelijk gevoelig zijn.
Niet altijd. Tandpijn kan ook worden veroorzaakt door gevoelig tandvlees, een ontsteking of andere problemen. Een tandarts kan de exacte oorzaak vaststellen.
Ja, kinderen zijn juist extra gevoelig voor gaatjes omdat hun tandglazuur nog in ontwikkeling is.
Onze behandelingen
U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen, onder andere voor wortelkanaalbehandelingen, facings, vullingen, tanden bleken en het plaatsen van kronen. Bovendien besteedt ons team extra aandacht en tijd aan het behandelen van patiënten met angst voor de tandarts of andere tandheelkundige zorgvragen. Dit geldt voor zowel jong als oud. Wij besteden namelijk ook aandacht aan kindertandheelkunde. Kinderen zijn vanaf 2 jaar welkom om hun melkgebit te controleren bij de kindertandarts. Op deze manier raakt een kind op jonge leeftijd al vertrouwd met de tandarts en worden eventuele problemen op tijd gesignaleerd en aangepakt. Ook mondzorg voor ouderen is erg belangrijk. Het is voor hen van belang om een goede mondgezondheid te hebben, omdat zij gevoeliger zijn voor ontstekingen en aandoeningen. Zij behoren dan ook tot een kwetsbare groep. Daarnaast is het ook mogelijk dat u last kunt krijgen van ernstige klachten. Voordat u een bezoek wilt brengen aan de spoed tandarts, kunt u hier meer daarover lezen.
Onze patiënten aan het woord...
Lees hieronder de ervaringen van onze patiënten

“Zeer vriendelijk en professioneel behandeld, voor het eerst zonder verdoving een gaatje gevuld zonder pijn! Dit was mijn eerste behandeling bij deze praktijk en ben zeer positief.”

“Ik was erg blij dat ik nadat ik langsreed gelijk even tussendoor kon worden geholpen. Ik was zo weer klaar en kon zonder problemen weer naar huis.”

“Hele vooruitgang vergeleken met voorganger, duidelijke informatie en prettig team ook offerte vooraf, prima”

“Ik wilde graag van tandarts overstappen, nadat ik naar Mondzorg Irene had gebeld was dit snel geregeld. Ze hebben mij bij dit gehele proces begeleid en het is perfect geregeld.”

“Pas bij deze praktijk gekomen en heel erg tevreden. Een leuk team en alles met een glimlach. Blij met mijn composiet facings, zien er super natuurlijk uit.”
